Folkeuniversitetet i Billund, klik.
DrMogBj 250
Øl - historie og kultur
Ved Mark Friis, Mikrobryggeriet Trolden, Kolding

Øl har en måske 10.000 år lang historie, og har trukket et kulturelt spor efter sig, der i dag er så bredt som nogensinde og forgrener sig ud i eksperimentelle retninger. Eksperimenter med ølbrygning blev flittigt udøvet i middelalderens klostre, hvor der også blev opbygget stor viden på det medicinske område, i det hele tage var klostrene den tids kulturudviklende og -bærende institutioner.

Der er god grund til at få et nærmere kendskab til, hvad øl har betydet op gennem tiden og se på nogle af de eksperimenter, der i dag gøres indenfor ølbrygning.

Det er landbruget, der leverer råvarerne til fremstilling af øl, mens det er århundreders opsamlede viden, kemi og især biovidenskab, der sørger for, at der kommer øl ud af tappehanen. Processen kan både udføres som håndværk og i stor skala i en industriel proces. 

For tiden viser DR TV en serie om den engelske dronning Victoria, i et af afsnittene hærger en koleraepidemi London, det er især børn og kvinder der dør. En læge indkredser et lille område, der er hårdest ramt og peger på, at vand fra en bestemt vandpumpe kan være smittekilden. Når færre mænd end børn og kvinder blev syge, er årsagen, at mændene drikker øl, mens børn og kvinder drikker vand - fra den udpegede pumpe. Øl har stået for væskeindtaget for alle i familien i “gamle dage” og sikkert, på linje med historien fra London, været med til at holde sygdomme fra huset, og bliver blandt anden herved en kulturel markør.

Gennem opblomstringen af mikrobryggerier har øl taget endnu et kulturet spring, mange nye øltyper tilbydes og øl er i visse kredse nærmest blevet en kultdrik. Øl fejres verden over i arrangementer, der har Münchens "Oktoberfest" som forbillede. Vi befinder os i en ny storhedstid for øl.

Mark Friis fra mikrobryggeriet Trolden i Kolding vil fortælle om Mikrobryggeriet Troldens historie, hvordan man arbejder på et mikrobryggeri, og om det udviklingsarbejde, derforegår. Der vil undervejs i foredraget være smagprøver til interesserede af de øltyper, Trolden og Bryghuset har udvalgt, og som deltagerne denne aften kan købe til en fordelagtig pris: 3 flasker efter eget valg til 100 kr.

Håndbrygning af øl på Museumsgården Karensminde
Hvordan øl bryggedes "i hånden" kan man opleve tirsdag den 15. oktober kl. 10-16, i skolernes efterårsferie, hvor bestyreren af Museumsgården Karensminde viser, hvordan øl blev brygget på gårdene før i tiden. Udskriv email-bekræftelsen på deltagelse den 10. oktober, den giver adgang til ølbrygningen på Karensminde til halv pris.
 

I samarbejde med

Bryghuset, Billund

Mikrobryggeriet Trolden

Billund Museerne

 

Sted:

Bryghuset, Vejlevej, Billund

Dato:

Torsdag den 10. oktober, kl.19:00 

Deltagerpris: 100 kr.